Část tohoto webu obsahuje informace, které nejsou určeny pro laickou veřejnost, pouze odborným pracovníkům ve zdravotnictví, a šíření těchto informací mezi veřejnost nese svá rizika a důsledky.
Lékařem je myšlen zdravotnický odborník ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osoba oprávněna předepisovat léčivé přípravky nebo osoba oprávněna léčivé přípravky vydávat.
13. 3. 2025
Vážené paní doktorky, vážené kolegyně,
vážení páni doktoři, vážení kolegové,
v pondělí 10. 3. 2025 zasedala Ústřední nákazová komise ve věci potvrzeného případu slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarku.
Orgány veterinární správy přijaly již v pátek 7. 3. 2025 první mimořádná veterinární opatření, která byla aktualizována v pondělí 10. 3. 2025. Jejich cílem je ochrana chovů ČR a snížení rizika přenosu mezi chovy.
Onemocnění slintavkou a kulhavkou patří explicitně k epizootiím. Riziko přenosu na člověka je velmi nízké až zanedbatelné1. K 12. 3. 2025 není na území ČR potvrzen případ onemocnění SLAK u zvířat. ČR je zemí prostou tohoto onemocnění.
Detailní informace
Obecné informace SLAK- zvířata
SLAK je vysoce nakažlivé virové onemocnění. K onemocnění jsou vnímaví všichni sudokopytníci, jako je skot, ovce, kozy a prasata, a také různá zvířata v zoologických zahradách a volně žijící zvířata. Onemocnění způsobuje virus slintavky a kulhavky, který se vyskytuje především v různých zemích Afriky a Asie a také v Turecku. Postižená zvířata často trpí vysokou horečkou a velmi bolestivými puchýři v oblasti tlamy a kopyt.
Obecné informace SLAK- lidi
Virus slintavky a kulhavky není pro člověka nebezpečný. V minulosti bylo popsáno pouze několik jednotlivých případů (po přímém kontaktu s nakaženými zvířaty) mírného horečnatého celkového onemocnění s následnými puchýři v ústech, na prstech rukou a nohou, které se během několika dnů zcela zhojily. Toto onemocnění by tedy nemělo být považováno za klasickou zoonózu. V letech 1921 až 2007 bylo na celém světě hlášeno pouze asi 40 případů podezření na nákazu člověka virem slintavky a kulhavky. Během velké epidemie SLAK ve Spojeném království v roce 2001, kdy se vyskytlo více než 2 000 ohnisek u hospodářských zvířat, nedošlo k onemocnění člověka.
Existují u lidí onemocnění, která by mohla být zaměněna za slintavku a kulhavku?
Institut Roberta Kocha upozorňuje, že slintavka a kulhavka bývá často zaměňována s onemocněním, které se vyskytuje zejména u malých dětí, a to kvůli podobným příznakům. Tyto nemoci však spolu nesouvisejí.
Zmíněné virové onemocnění, které většinou postihuje děti ve věku do deseti let vyvolává kmen viru Coxsakie. Onemocnění se snadno šíří především v dětských kolektivech (školkách a školách). V počátečním stádiu se projevuje bolestí v krku a teplotami, později se objeví puchýřky v ústech a v krku. Puchýřky se mohou objevit i na rukou a na nohou. Nemoc se přenáší přímým kontaktem s nakaženou osobou, která vylučuje vir ve výkalech a hlenech. Proti nemoci není specifický lék, příznaky obvykle po týdnu spontánně odezní. Ještě jednou je ale třeba zdůraznit, že toto převážně dětské onemocnění nemá se slintavkou a kulhavkou zvířat nic společného. 2
Můžete se virem SLAK nakazit z potravin?
Při konzumaci potravin pocházejících z infikovaných zvířat – například v podobě pasterizovaného mléka a výrobků z něj, jako je jogurt nebo zmrzlina, a také důkladně tepelně upraveného masa – nelze očekávat, že by došlo k nákaze virem slintavky a kulhavky. Dosud nejsou známy žádné případy nákazy, která by se šířila konzumací potravin nebo přenosem z člověka na člověka.
Co je třeba vzít v úvahu při přípravě masa?
Spotřebitelé by měli vždy dodržovat základní pravidla hygieny v kuchyni, a to i s ohledem na další možné patogeny. To zahrnuje zachování chladicího řetězce a zamezení křížové kontaminace. Ta se týká přenosu patogenů z jedné potraviny na druhou. Kromě toho by se maso mělo ohřívat tak, aby všechny části kusu masa dosáhly teploty 70 °C nebo vyšší po dobu nejméně dvou minut. 3
Může se virus slintavky a kulhavky přenášet syrovým mlékem?
Syrové mléko může být obecně kontaminováno patogenními činiteli. Zvláště citlivé skupiny obyvatel, jako jsou děti, těhotné ženy nebo starší a nemocné osoby, by se proto měly obecně zdržet konzumace syrového mléka, které nebylo převařeno. Avšak i zdraví dospělí jsou vystaveni zvýšenému riziku infekce různými patogeny, pokud konzumují syrové mléko, které nebylo převařeno. 4
Může se virus slintavky a kulhavky přenášet na zvířata prostřednictvím krmiva?
Virus slintavky a kulhavky se může přenášet buď přímo mezi zvířaty (prostřednictvím sekretů nebo výkalů), nebo nepřímo prostřednictvím vozidel, vybavení, obuvi a oděvů. Možný je také přenos vzduchem. Podle současných vědeckých poznatků nelze vyloučit přenos viru slintavky a kulhavky na zvířata prostřednictvím krmiva. Znalosti o tomto způsobu přenosu jsou však omezené, a to jak z hlediska možných cest vstupu viru do krmiva, tak z hlediska infekčnosti viru v různých druzích krmiva. 5
Další informace jsou dostupné na webových stránkách Státní veterinární správy (Slintavka a kulhavka – Státní veterinární správa) a Twitter @Hygiena_cz ( X).
Dovoluji si vás požádat o předání těchto informací v rámci vašich odborných lékařských společností a děkuji za spolupráci.
Matyáš Fošum
člen Ústřední nákazové komise
Matyáš FOŠUM
Odbor ochrany veřejného zdraví
Palackého nám. 4, 128 01 Praha 2
Mobil tel.: +420 602 766429
email: matyas.fosum@mzd.gov.cz; www.mzd.gov.cz
Zdroje:
1UK investigates possible human cases of foot and mouth disease - PMC
2Ohrožuje slintavka a kulhavka člověka? | Náš chov - vše o chovu hospodářských zvířat
3Foodborne infections in private households – identifying sources and avoiding risks - BfR
4Avoiding infections - What should be considered when consuming raw milk? - BfR
5BfR – Bezpečnost potravin
Slintavka a kulhavka: otázky a odpovědi – Bezpečnost potravin
Společnost všeobecného lékařství
Sokolská 490/31
120 00 Praha 2
Kontakt:
svl@cls.cz
+420 267 184 042
Ostatní kontakty
Fakturační údaje:
ČLS JEP – SVL
Sokolská 31
120 26 Praha 2
IČO: 444359
DIČ: CZ 00444359
Vydáváme:
Časopis Practicus
Jsme součást
České lékařské společnosti
J. E. Purkyně
ČLS JEP
Nahlásit problém | Zásady ochrany osobních údajů
Vyvinul tým Tudio | 2023